NotíciesClubs de caiac s’ofereixen a col·laborar amb la recerca de l’ICM


Foto: Manel Teodoro, Club Caiac Pagaia
3 Juny 2015

Sota el títol de Ciència Ciutadana o Com els caiaquistes podem contribuir en la recerca científica els dies 30 i 31 de maig van tenir lloc a Llancà les IV Jornades Caiac i Entorn 2015, organitzades pel Pagaia Club de Caiac. Investigadors de l’ICM van participar a l’esdeveniment presentant algunes activitats i projectes de Ciència Ciutadana que s'estan desenvolupant al centre.        

El primer dia les activitats es van centrar entorn el plàncton i més concretament, el plàncton gelatinós. Durant la sortida amb els caiacs, els participants van aprendre com recol·lectar organismes planctònics amb xarxes, organismes que posteriorment van observar al microscopi. Els participants també van rebre informació de com es fa el seguiment de la presència de meduses a la costa catalana, dins el context dels projectes Medjelly i Jellyrisk liderat per Veronica Fuentes, del Departament de Biologia marina i Oceanografia.         

El segon dia es van centrar en explicar els mètodes de seguiment de la qualitat ambiental mitjançant paràmetres òptics com el color o la transparència de l'aigua, dins el context del projecte europeu Citclops, liderat a l'ICM per Jaume Piera, del Departament d'Oceanografia Fisica i Tecnològica. En la segona sortida amb caiacs, els participants van mesurar la transparència i el color de l'aigua utilitzant el disc de Secchi i l'escala colorimètrica de Forel-Ule. Durant les sessions explicatives també se'ls hi va explicar com poder utilitzar els nous instruments de Ciència Ciutadana desenvolupats dins del projecte Citclops: la boia KdUINO (que mesura l'extinció de la llum dins l'aigua amb sensors de molt baix cost) o el sistema per estimar la transparència de l'aigua a partir de fotografies anomenat TrandiCam (TRANsparency unDerwater Index based on Citizen cAMera images).