NotíciesCristina Romera-Castillo rep el premi Lindeman 2020


Cristina Romera-Castillo, jove investigadora guanyadora del premi Lindeman 2020
18 Desembre 2019

Cristina Romera-Castillo, investigadora postdoctoral a l'Institut de Ciències de la Mar del CSIC, ha estat guardonada amb el Premi Raymond L. Lindeman 2020, pel seu treball sobre l'efecte del plàstic sobre el creixement dels bacteris marins, publicat en Nature Communications.

El premi Lindeman és un reconeixement que l'ASLO (Association for the Sciences of Limnology and Oceanography) concedeix cada any al millor article en anglès d'un investigador o investigadora jove en el camp de la Limnologia i l'Oceanografia. ASLO és una societat internacional de ciències aquàtiques que, des de fa més de 60 anys, és l'organització professional líder en aquest camp. El premi serà lliurat al febrer, durant la Reunió de Ciències de l'Oceà 2020 en Sant Diego, Califòrnia.

En l'estudi reconegut, Cristina Romera-Castillo i els seus coautors demostren que la presència de plàstics pot alterar el funcionament biogeoquímic bàsic dels oceans, a través de l'alliberament de matèria orgànica dissolta i la influència d'aquesta en el metabolisme de les comunitats microbianes marines, la base de la xarxa alimentària marina. L'estudi mostra, a més, que els fragments de plàstic es veuen alterats en l'oceà per l'exposició a la llum solar, la qual cosa modifica la seva capacitat per a ser utilitzats pels bacteris marins. Junts, aquestes troballes llancen llum sobre com els plàstics interactuen amb els organismes més abundants dels oceans.

"La contaminació per plàstic és un gran desafiament per als oceans: encara no sabem exactament com els 5,25 bilions de peces de plàstic que es troben actualment en el medi marí estan interactuant amb els ecosistemes aquàtics" comenta la investigadora guardonada. El treball ens acosta un pas més a la comprensió del problema dels plàstics en l'oceà, per caracteritzar els seus impactes en les xarxes alimentàries microbianes. "Estem encantats d'atorgar el Premi Lindeman d'aquest any a la Dra. Cristina Romera-Castillo pel seu paper fonamental en aquest treball", va expressar el president de l'ASLO, Michael Pace.

Cristina Romera-Castillo ha estat recentment reconeguda amb el premi L'Oreal UNESCO For Women in Science i desenvolupa la seva recerca sobre la interacció del plàstic amb els microorganismes marins en el marc d'un projecte ComFuturo, a l'Institut de Ciències de la Mar del CSIC, Barcelona.

 

Article guardonat:

Romera-Castillo, C., Pinto, M., Langer, T.M. et al. Dissolved organic carbon leaching from plastics stimulates microbial activity in the ocean. Nature Communications 9, 1430 (2018) doi:10.1038/s41467-018-03798-5