Eventos

Ciència i consciència: Reptes per al tercer decenni del segle XXI

8 Noviembre 2019
12:15
Ubicación: 
Sala d'Actes
Impartida por: 
Dr. Jordi Pigem
Filiación: 
Filòsof i escriptor

Conferència oberta, inscripcions aquí.

Resum

                Estem, cada vegada més, dins una crisi sistèmica (amb múltiples dimensions, de diversa visibilitat: ecològica, ètica, econòmica, energètica, etc.) que és al capdavall una crisi de sostenibilitat (així no podem seguir, com ja veia Ramon Margalef). Al dessota d’aquesta crisi de sostenibilitat hi ha una crisi de percepció, una crisi epistemològica: els mapes cognitius que hem heretat del segle XX han quedat obsolets. O millor dit, tenim mapes de precisió extraodinària en certs detalls, però que no ens donen una visió de conjunt. Per tal de viure de manera sostenible hem de transfomar la nostra visió de la natura i també de nosaltres mateixos. Això implica canvis de paradigma en tota mena d’àmbits, també naturalment en la ciència, que ha d’aprendre a donar un lloc més clar a la vida i a la consciència. En la línia del que entenc que ha de ser aquest canvi de paradigma, i a partir d’una idea del mateix Margalef, presentaré temptativament una hipòtesi rellevant per a les ciències del mar.

 

Breu biografia

                Jordi Pigem (Barcelona, 1964) és Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Va ser professor de Filosofia de la Ciència i Història de la Ciència al Masters in Holistic Science del Schumacher College (Dartington, Anglaterra) entre el 1998 i el 2003. Del 1989 al 1992 va ser coordinador de la revista d'ecologia Integral. Imparteix classes en cursos diversos, com ara el Màster en Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona i en el Postgrau en Significats i Valors Espirituals de la Natura de la Universitat de Girona. Ha obtingut el Premi de Filosofia del Institut d'Estudis Catalans (1999), el Premi d’Assaig de Resurgence i la Scientific and Medical Network (2006) i el Premi Joan Maragall (2016). És autor, entre d'altres, de:

• Revalorar el món: Els valors de la sostenibilitat (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, 2010)

• Entendre la natura. Fonaments d'una cultura de la sostenibilitat (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, 2011).

• Intel·ligència vital: Una visió postmaterialista de la vida i la consciència (Kairós, 2016).

 

 

Xerrada en el marc del projecte "Mar Net, Mar Viu", amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.