NotíciesEstudiants de Catalunya construiran la seva pròpia boia oceanogràfica.


2 Juny 2014

Aquests dies, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) obre els seus laboratoris a estudiants de Catalunya per a que construeixin una boia oceanogràfica. L’activitat forma part del projecte "MARduino: la meva boia, les nostres dades i el mar", cofinançat per la FECYT (Fundación Española para la Ciencia Y la Tecnología) i liderat per Carine Simon del grup de Bioòptica de l'Institut de Ciències del Mar.

A partir d’avui, 2 de juny, i durant 3 sessions més (els dies 3, 10 i 11 de juny), alumnes de batxillerat realitzaran els tallers a l’ICM durant els quals aprendran com poder fabricar una boia oceanogràfica amb la filosofia DIY (Do it Yourself o "Fes-ho tu mateix") amb elements casolans i de molt baix cost. Aquestes boies permeten mesurar la transparència de l'aigua del mar, un paràmetre indicador de la seva qualitat.

El projecte MARduino estarà present a la Festa de la Ciència de Barcelona d’aquest any, a on hi haurà un taller per famílies i una posta a l’aigua de les boies construïdes pels alumnes, a la zona dels banys del Fòrum de les Cultures.

El concepte de aquestes boies va ser generat pel projecte europeu CITCLOPS (www.citclops.eu), en el que l’ICM participa amb altres 11 entitats de cinc països europeus, i que està liderat per Jaume Piera, investigador del Departament de Oceanografia Física i Tecnològica.

Citclops va desenvolupar també altres sensors de baix cost per  mesurar algunes propietats òptiques de l'aigua del mar com són el color o la fluorescència. Aquests paràmetres són indicadors de l'impacte de les aigües residuals, la matèria orgànica dissolta, la càrrega de sediments o l'activitat biològica i ajuden als científics i als gestors a definir plans d'emergència o prendre mesures com el tancament de badies per la presència de marees roges.

Marduino compta amb una pàgina de facebook en la que es pot seguir tot el procés: https://www.facebook.com/marduinoproject