NotíciesLes “Òmiques” protagonitzen la sisena edició del Ramon Margalef Summer Colloquia


10 Juliol 2018

El diumenge 8 de juliol va començar la sisena edició del curs "Ramon Margalef Summer Colloquia", organitzat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs (ACOIO). Des de la seva primera edició en 2013, reuneix cada estiu a joves investigadors i experts per intercanviar idees sobre els avanços en la recerca ecològica.

Aquest any, el curs se centra en l'ús de les tècniques òmiques, tals com la genòmica, per a l'estudi dels ecosistemes. Des d'una perspectiva multidisciplinària, l'objectiu és discutir com la revolució generada per la irrupció d'aquestes tècniques està contribuint a incrementar el nostre enteniment sobre la composició i funcionament dels ecosistemes i a generar nous marcs teòrics. El curs està coordinat per Javier del Campo, Ramiro Logares, Cèlia Marrasé i Caterina Rodríguez, investigadors de l'ICM-CSIC.

Del 8 al 13 de Julio, 16 conferenciants compartiran els seus coneixements i experiència amb 24 estudiants de doctorat i postdoctorals, procedents d'Argentina, Brasil, Xile, Estats Units, Noruega, Anglaterra, el Marroc i Espanya. El curs pretén ser un punt de trobada perquè investigadors en els inicis de la seva carrera i experts de llarga trajectòria professional discuteixin sobre els progressos en ecologia que han estat impulsats gràcies a les tècniques òmiques.

Les xerrades i debats giraran al voltant de quatre temes principals: ecologia funcional i de comunitats; ecologia d'ecosistemes; ecologia evolutiva i co-evolució; i ecologia teòrica i quantitativa.

"La irrupció de la genòmica i els mètodes bioinformàtics en l'estudi dels ecosistemes ha generat una revolució en l'ecologia i en totes les disciplines científiques i tècniques que es deriven" indica Javier del Campo. "Ramón Margalef era un visionari que va indicar, ja en la dècada del 50, que els ecosistemes poden entendre's com a canals que projecten informació cap al futur. Avui dia podem investigar aquesta informació gràcies a les tècniques òmiques" comenta Ramiro Logares.

La sisena edició del Ramon Margalef Summer Colloquia, sota el títol "Ecology through the omics lens" es coordina i celebra en l'Institut de Ciències del Mar amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs (ACOIO) i el suport de la Fundació Gordon and Betty Moore, la fundació Agbar, el Scientific Committee on Oceanic Research (SCOR), el Campus d'Excel·lència Internacional del Mar (CEIMAR), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), l'associació de Bioinformática de Barcelona (BIB), la Societat Catalana de Biologia (SCB), el ISME Journal i la International Society of Protistologists (ISOP).