NotíciesL'ICM lidera els estudis per a la declaració de dues noves àrees marines protegides de la Red Natura 2000


Comunitat de gorgònies i esponges a 150 m de fondària en el Canal de Menorca
22 Juliol 2014

S'ha aprovat la proposta d'inclusió en la llista de Llocs d'Importància Comunitària (LIC) de la Xarxa Natura 2000 d'àmbit europeu quatre nous espais marins: el sistema de canons submarins del sector occidental del Golf de Lleó, el Canal de Menorca, el Banc de Galícia, una muntanya submarina a l'est de la costa gallega, i l'àrea dels Volcans de fang del Golf de Cadis. Amb elles, s'amplia la protecció dels mars de l'estat espanyol en més de 1,7 milions d'hectàrees.
La proposta, aprovada pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s'elevarà a la Comissió Europea.

La protecció d'aquestes zones s'ha basat en els resultats d'una investigació científica realitzada en el marc del projecte LIFE + INDEMARES. Els treball que afecten dues de les zones, els canons del Golf de Lleó i el Canal de Menorca, han estat liderats per investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC. Els estudis del Canal de Menorca s'han coordinat amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia de Balears.

Josep Maria Gili, coordinador del projecte a l'Institut de Ciències del Mar explica: "Ara s'obre un període de dos anys per elaborar el pla d'usos i d'actuacions de l'espai marí protegit amb la col·laboració de totes les entitats i sectors involucrats en el ús i conservació dels espais protegits".

A més dels informes científics, els cinc anys de treball han generat una informació essencial per conèixer la biodiversitat i conservació de la Mediterrània.

El projecte LIFE + INDEMARES "Inventari i designació de la Xarxa Natura 2000 en àrees marines de l'Estat espanyol", té com a principal objectiu contribuir a la protecció i ús sostenible de la biodiversitat en els mars espanyols mitjançant la identificació d'espais de valor per a la Xarxa Natura 2000. Actualment té 11 zones d'estudis, incloses les quatre que s'acaben de proposar per a la seva protecció.

Coordinat per la Fundació Biodiversitat, el projecte té un enfocament participatiu i integra el treball de diferents institucions i organismes: el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, l'Institut Espanyol d'Oceanografia, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, Alnitak, la Coordinadora per l'Estudi dels Mamífers Marins, OCEANA, la Societat per a l'Estudi dels Cetacis a l'Arxipèlag Canari, SEO/BirdLife i WWF Espanya.

Proposta al BOE 21 de juliol

LIFE+INDEMARES: http://www.indemares.es/