Notícies

21 Febrer 2020

El pasado 18 de febrero, un tiburón peregrino (Cetorhinus maximus) fue capturado accidentalmente por un barco pesquero en Tarragona.

Avisados por los pescadores, un equipo de científicos del Instituto de Ciencias del Mar del CSIC, del Dpto. de Recursos Marinos Renovables, y Catsharks (Asociación para el estudio de los Elasmobranquios y sus ecosistemas), se desplazaron hasta Tarragona, liderados por el especialista en tiburones Dr. Claudio Barría. El tiburón medía 7 metros de longitud y era una hembra. Se realizaron análisis y tomaron muestras que permetirán determinar cuál era el estado de salud del animal y su alimentación. Estos son, entre otros indicadores, unos datos esenciales para conocer mejor a esta especie amenazada, aún muy...

19 Febrer 2020

ICM is deeply committed to the ocean and society. To express this commitment, we have evolved our brand to reflect our passion and excellence in marine research. Soon, we will go a step forward in our visual universe, online presence and communication, aiming at modernity, transparency and commitment.  

This evolution, together with a renewed strategy to foster ocean science, will reveal our desire and determination to create a better research environment that helps to build the future we imagine for our oceans.

17 Febrer 2020

Aquest projecte educatiu de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, dedicat a ensenyar oceanografia física en escoles de primària, ja està en la seva quarta edició. Aquest curs 2019-2020 incorpora per primer cop una escola d’un hospital, la del Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), per fer arribar les ciències marines als nens i nenes hospitalitzats.  Hi participen prop de 200 alumnes d'escoles de Barcelona, el Masnou, Santa Coloma i Vilafranca del Penedès.

 

Petits Oceanògrafs és un projecte de divulgació i educació científica de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, que persegueix despertar la curiositat innata en nens i nenes de primària i fomentar les vocacions...

31 Gener 2020

Les algues flotants de l’oceà austral poden transportar espècies invasives fins a les costes antàrtiques, segons un estudi publicat a la revista Scientific Reports. El nou treball descriu la primera evidència científica d’una espècie potencialment invasora i colonial —el briozou marí Membranipora membranacea— que arriba a illes de latituds antàrtiques en macroalgues que floten a la deriva en el medi marí.

La nova recerca sobre biodiversitat en els ecosistemes antàrtics està liderada per la professora Conxita Àvila, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, i hi participen experts de l’Institut de Ciències del Mar (...

28 Gener 2020

César R. Ranero i Valentí Sallarés, investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona, són els guardonats en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra.

El guardó el reben com a reconeixement al seu desenvolupament d'un nou model conceptual que explica característiques clau dels grans terratrèmols i tsunamis. El model permet predir el comportament dels grans terratrèmols en funció i la profunditat i estimar el seu potencial per generar tsunamis amb una precisió sense precedents.

De fet, bona part dels tsunamis anormalment grans que han ocorregut en la història, incloent el de 2011 al Japó, es poden explicar per primera vegada de forma natural aplicant el model, tal com van mostrar els...