Notícies

14 Març 2019

De l'11 al 15 de març, l'ICM i CephRes coorganitzen el curs "Biologia i cura dels cefalòpodes com animals experimentals", acreditat per la Federació de Laboratoris Europeus de l'Associació de Ciència Animal (FELASA).

Els cefalòpodes són un grup de mol·luscs que inclouen espècies com el pop, el calamar i la sípia. Aquests animals estan inclosos en la Directiva Europea sobre protecció i maneig d'animals d'experimentació amb fins científics des de 2013. Això suposa un avanç significatiu en el camp del laboratori de ciències animals, ja que és l'únic grup d'invertebrats inclosos en aquesta directiva i representa una classe completa de mol·luscs amb aproximadament...

12 Març 2019

La majoria dels models sobre canvi climàtic usats per projectar escenaris futurs subestimen la gravetat dels impactes en importants sectors com l'agricultura, la vegetació terrestre i la mortalitat humana causada per les onades de calor. És una de les conclusions d'un treball internacional que acaba de publicar a la revista Nature Communications, i que té com a coautora Marta Coll de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona.

En aquest treball, signat per mig centenar de científics de 42 institucions, i que té com a primer autor a Jacob Schewe, de la Universitat de Postdam (Alemanya), s'ha avaluat, sistemàticament i per primera vegada, com els models actuals que avaluen el impacte climàtic per sectors són capaços de reflectir...

28 Febrer 2019

Un estudi revela l'acumulació de compostos organofosforats en els teixits de mamífers marins, concretament en dofins del Mar d'Alborán. Els científics han trobat aquests contaminants en el cent per cent dels individus analitzats, i en diferents teixits com el greix, el múscul, el fetge o el cervell dels dofins, arribant a concentracions de fins a 25 micrograms per gram de greix. Aquests nivells de contaminació són similars als trobats per altres tipus de contaminants ja legislats, com els PCB (bifenils ploriclorados) o els PBDE (polibromodifenil èters).

El treball, que compta amb la participació de Joan Giménez de l'Institut de Ciències del Mar i ha estat liderat per Ethel Eljarrat, científica de l'Institut de Diagnòstic...

26 Febrer 2019

Els investigadors de l’ICM Francesc Piferrer i Mercedes Blázquez han participat en la elaboració i edició del llibre Sex Control in Aquaculture, publicat en gener.

Segons les darreres dades de l’Organització Mundial per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO 2018), l'aqüicultura és el sector productor d'aliments amb el creixement més ràpid (al voltant del 6% anual) i aporta més del 50% dels productes d’origen aquàtic consumits a tot el món. D’entre les espècies cultivades, destaquen el peixos (54,1 milions de tones) i els crustacis (7,9 milions de tones), amb un valor de mercat conjunt aproximat de 175.000 milions de euros.

El control de la proporció de sexes en peixos i...

11 Febrer 2019

Han acabat les activitats del primer any d'execució del projecte MITICAP. Aquest projecte desenvolupat entre l'Institut de Ciències del Mar i la Fundació Biodiversitat, té com a principal objectiu adequar les activitats de pesca artesanal a la zona del Cap de Creus (Costa Brava) per millorar la conservació dels fons marins de la plataforma continental. Durant el desenvolupament del projecte s'ha treballat conjuntament amb les confraries de Port de la Selva i Cadaqués (Girona).

Un dels resultats més rellevants del projecte s'ha aconseguit després d'analitzar els 25 transsectes de vídeo gravats mitjançant ROV (vehicles amb càmeres operats per control remot) en fons d'uns 100 metres de profunditat.

Els fons d'aquestes...