Notícies

19 Maig 2020

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha concedit els Premis Sant Jordi 2020, que distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes.

Clara Ruiz-González, investigadora postdoctoral en el grup d'Ecologia Microbiana Marina de l'Institut de Ciències del Mar, ha rebut el premi de la Secció de Ciències Biològiques PIUS FONT I QUER de Ciències de la Vida, pel seu projecte “Metacomunitats microbianes: la dispersió i la connectivitat com a factors determinants de la diversitat i la funció dels microorganismes aquàtics”.

Clara Ruiz-González...

4 Maig 2020

- L'estudi va analitzar el moviment de gavians que nidifiquen al Paratge Natural Marismas del Odiel, Huelva. Els individus es van marcar amb dispositius GPS i la seva localització es va obtenir cada cinc minuts durant un any.

- El gavià argentat és una espècie oportunista amb una elevada capacitat d'adaptació; capaç d'adaptar-se a les activitats humanes i aprofitar els seus recursos alimentaris al llarg de tot l'any.

 

Un equip de l'Institut de Ciències del Mar i de l'Estació Biològica de Doñana, centres del CSIC, ​​juntament amb personal científic de la Universitat de Barcelona (UB), ha comprovat l'alta capacitat del gavià argentat (Larus michahellis...

27 Abril 2020

El passat 7 d’abril vam rebre la trista notícia de la mort del Dr. Trevor Platt, una personalitat carismàtica i un dels grans oceanògrafs de la nostra època. Nascut a Salford (Anglaterra) l’any 1942, va fer gran part de la seva carrera científica al Canadà, on a mitjans dels anys 70 va ser Cap del Departament d’Oceanografia Biològica i Director en funcions del Bedford Institute of Oceanography. Fa uns anys va tornar a Anglaterra, com a professor del Plymouth Marine Laboratory.

Trevor Platt havia estudiat física abans de dedicar-se a l’ecologia marina i va aplicar el rigor de les ciències físiques al seu nou camp d’estudi per a desenvolupar un enfocament realment interdisciplinari. Platt estava convençut...

23 Abril 2020

- L’objectiu del projecte MER-CLUB és desenvolupar una tecnologia basada en l’ús de bacteris marins que tinguin la capacitat de degradar un compost de mercuri tòxic que es bioacumula a la xarxa tròfica i, així, millorar la qualitat del medi marí.

- La iniciativa es va posar en marxa a finals del 2019, coordinada pel centre tecnològic AZTI i amb la participació de set socis internacionals, incloent-hi l’ICM-CSIC, diverses universitats i centres tecnològics i una PIME.

- La investigació està finançada pel programa de la Unió Europea EASME, Fons Europeu Marítim i de Pesca (EMFF) i té un pressupost d’un milió d’euros.

 ...

20 Abril 2020

L'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) participa en el projecte europeu ResBios amb l'objectiu d'adquirir experiència i eines per a implantar mesures de Recerca i Innovació Responsables sostenibles i perdurables en el temps, que generin canvis estructurals en la institució.

La Recerca i Innovació Responsables (RRI, per les seves sigles en anglès) proporciona un marc per a acostar la recerca a les necessitats i valors de la societat. Les biociències, i entre elles, les ciències marines, juguen un important paper en la relació entre la ciència i la societat. Per això, una Recerca i Innovació Responsables en aquest sector és d'especial importància.

L'Institut de Ciències del Mar es...