NotíciesRafael Correa, President de la República de l’Equador, visita l’ICM


23 Abril 2014

Aquest matí, el President de la República de l’Equador, Rafael Correa Delgado, va visitar les instal·lacions de l'Institut de Ciències del Mar. A la visita a l’ICM, el van acompanyaran Emilio Lora-Tamayo, president del CSIC, Alicia Castro, Vicepresidenta de Transferència e Internacionalització del CSIC, Lluis Calvo, coordinador institucional del CSIC en Cataluña, i Albert Palanques, director de l’ICM.
 
La visita de Correa a les instal·lacions del CSIC s’emmarca en l'aposta de l'actual Govern de l'Equador per desenvolupar l'educació i la recerca a nivell nacional a través de canvis normatius, reorganitzacions institucionals i noves polítiques públiques, dins l'anomenat Plan Nacional del Buen Vivir 2013-2017, que té l'objectiu de canviar un model extractiu per un model basat en el coneixement.

En aquest context, l’Equador i l’Institut de Ciències del Mar estan ultimant un conveni de col·laboració en el camp de les geociències marines, que estarà liderat per la Secretaría Técnica del Mar d’Equador, i que comptarà amb la participació de l’Institut de Recherche pour le Développement (Francia). Aquest projecte va ser presentat al president Correa per Valenti Sallarés, investigador del Departament de Geociències Marines de l’ICM i coordinador d’aquesta iniciativa.

Els objectius d'aquest conveni inclouen la col·laboració en els estudis de definició dels límits externs de la plataforma continental equatoriana al voltant de les Illes Galápagos en el marc de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar (UNCLOS), la formació d'un grup d'investigadors equatorians a nivell de Màster, Doctorat i Postdoc en temàtiques diverses relacionades amb les geociències marines (geologia, geofísica i geoquímica), i  l'assessoria a entitats equatorianes en el desenvolupament de programes de màster i doctorat, així com en la redacció dels informes a presentar davant la Comissió de Límits de la Plataforma Continental de Nacions Unides.

En ocasió de Sant Jordi, el president Correa va ser homenatjat amb una còpia del llibre Victus, de Albert Sánchez Piñol, present que va agrair regalant roses.