NotíciesRafel Simó aconsegueix una Advanced Grant a l’última convocatòria de l’ERC


Rafel Simó, en una campanya científica recent a l'illa de Moorea
28 Març 2019

Rafel Simó, investigador l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), és un dels 222 científics que ha aconseguit una Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) en l’última convocatòria, els resultats de la qual s’han donat a conèixer avui. És el primer projecte ERC que aconsegueix l'ICM.

Les Advanced Grants són ajuts que dona l’ERC a investigadors sèniors per a projectes de recerca innovadors.  És una convocatòria molt competitiva. Enguany s’hi han presentat 2.052 propostes de projecte a tot Europa, de les quals se n’han seleccionat un 11%.

El projecte SUMMIT liderat per Rafel Simó, que serà finançat amb 2,5 milions d’euro, persegueix desvetllar el comportament associatiu de microalgues i bacteris que viuen en zones pobres dels oceans

Estudiar la cooperació en la naturalesa

“La natura és complexa. El que passa es que per explicar-la i reduir-la a models matemàtics tendim a simplificar-la”, explica Simó. “Diem que hi ha productors primaris que fan la fotosíntesi, herbívors, carnívors i descomponedors, i que els que pertanyen a la mateixa categoria competeixen entre ells. Però estem descobrint que l’evolució ha optat per solucions més complexes, en què els uns depenen dels altres de formes insospitades, també cooperatives, i molts organismes tenen pluriocupació i es fa difícil classificar-los”.

Algunes microalgues del fitoplàncton, per exemple, excreten substàncies que permeten sobreviure altres microalgues. A més, Simó s’arrisca a pronosticar que alguns depredadors prefereixen capturar microalgues afectades per un excés de radiació solar o infectades per virus i que, de no ser engolides, tindrien un èxit reproductiu incert. “Això encaixa amb la teoria d’ecologia terrestre que apunta que els depredadors mantenen sans els ramats a base d’eliminar preferentment els individus més dèbils”, afirma Simó. El projecte es fixa en el sofre com un element clau perquè els organismes del plàncton es reconeguin entre ells i es beneficiïn mútuament.  

En les dotze convocatòries d’ajuts ERC que hi ha hagut des que el programa es va iniciar el 2008, el projecte SUMMIT és el quart obtingut a l’Estat Espanyol amb temàtiques ambientals.