NotíciesSallie Chisholm, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2013, a l’ICM.


20 Octubre 2013

Avui dilluns 21 d’octubre, el president de la Generalitat, Artur Mas, lliura el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2013 a la professora Sallie W. Chisholm en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat.
 

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia, impulsat per la Generalitat de Catalunya, està inspirat en la figura de Ramon Margalef (1919-2004), i un dels ecòlegs més reconeguts arreu del món.

Demà dimarts 22 d’octubre la Dra Sallie W. Chisholm, impartirà la conferència «The Power of Diversity: Lessons from a tiny microbe in the sea» a les , a les 12:15 hores, a la sala d’Actes del ICM. A la tarda, a partir de les 15:30 h, hi haurà una trobada/debat de postdocs amb la Dra Sallie Chisholm, moderada per Marta Sebastian, investigadora del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’ICM.

Finalment, el proper dimecres 23 d’octubre, a partir de les 10 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia UB, la Dra Chisholm impartirà la conferència «Ocean microbes, climate, and geoengineering» i posteriorment hi haurà una taula rodona (a les 11.45 hores), moderada per Montserrat Vidal, experta en oceanografia biològica del Departament d’Ecologia UB, en què participaran Isabel Cacho, professora del Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la UB i experta en paleoclima i oceanografia; Carles Pedrós Alió, expert en ecologia microbiana, i Rafel Simó, expert en biogeoquímica marina, tots dos de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

La Dra. Sallie W. Chisholm, investigadora de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), ha fet contribucions molt notables al coneixement de l’ecologia —en especial, en els camps de l’oceanografia biològica i l’ecologia marina—, des de la genòmica fins a l’ecologia global. És una figura cabdal a escala internacional en la recerca i promoció de l’oceanografia, així com en els processos de presa de decisions en política marina i gestió. També ha estat capdavantera a demostrar els efectes negatius de la fertilització de l’oceà a través de l’addició de ferro, un mètode proposat per eliminar el diòxid de carboni de l’atmosfera —causant del canvi climàtic—, tot argumentant que aquest enfocament podria alterar de manera significativa les xarxes tròfiques marines i els cicles biogeoquímics. Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaca la Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units, que li va lliurar el president Barack Obama el febrer del 2013.

El jurat del Premi Ramon Margalef ha distingit Sallie W. Chisholm «pel fet de ser una de les investigadores més productives, carismàtiques i actives en oceanografia biològica i ecologia marina». El guardó també reconeix el paper clau de Chisholm en la descoberta i la comprensió dels organismes fotosintètics dominants a l’oceà, i el seu esforç per potenciar l’estudi de la microbiologia dels oceans des d’una perspectiva nova i revolucionària.